Dziś przepis na naleśniki na bazie mąk jaglanej i z ciecierzycy. Pyszne! I najważniejsze- smakują dzieciom, czyli tym najbardziej wymagającym konsumentom. 😉
Naleśniki bezglutenowe, bez cukru, jajek i mleka.
Poza pomysłem na szybkie śniadanie lub II śniadanie jest to dobra opcja przedtreningowa– poza węglowodanami naleśniki zawierają dużo białka roślinnego, którego dostarcza mąka z ciecierzycy. Nie musicie więc sypać dodatkowych odżywek, pure nature!
Składniki: (1 duża porcja)
- 2 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki stołowe mąki jaglanej
- 100 ml mleka kokosowego (lub innego, dowolnego)
- 2 łyżeczki nasion chia
- odrobina ciepłej wody
- 1 łyżeczka ksylitolu
- olej kokosowy do smażenia
- ulubione dodatki: konfitura, masło orzechowe, owoce
Do miski wsyp 2 łyżeczki nasion chia, zalej odrobiną ciepłej wody. Wymieszaj i odstaw na 5 minut, aby nasiona spęczniały. Następnie dodaj mleko, mąki, ksylitol i wymieszaj na gładką masę. Mąki można dodać mniej lub więcej- zależy nam, aby konsystencja była gęstsza od standardowego, pszennego ciasta naleśnikowego.
Wyrabiamy małe placuszki i smażymy na oleju kokosowym. Enjoy!
Koniecznie podzielcie się wrażeniami!