Dziś przepis na naleśniki na bazie mąk jaglanej i z ciecierzycy. Pyszne! I najważniejsze- smakują dzieciom, czyli tym najbardziej wymagającym konsumentom. 😉

Naleśniki bezglutenowe, bez cukru, jajek i mleka.

Poza pomysłem na szybkie śniadanie lub II śniadanie jest to dobra opcja przedtreningowa– poza węglowodanami naleśniki zawierają dużo białka roślinnego, którego dostarcza mąka z ciecierzycy. Nie musicie więc sypać dodatkowych odżywek, pure nature!

Składniki: (1 duża porcja)

  • 2 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki stołowe mąki jaglanej
  • 100 ml mleka kokosowego (lub innego, dowolnego)
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • odrobina ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • olej kokosowy do smażenia
  • ulubione dodatki: konfitura, masło orzechowe, owoce

 

Do miski wsyp 2 łyżeczki nasion chia, zalej odrobiną ciepłej wody. Wymieszaj i odstaw na 5 minut, aby nasiona spęczniały. Następnie dodaj mleko, mąki, ksylitol i wymieszaj na gładką masę. Mąki można dodać mniej lub więcej- zależy nam, aby konsystencja była gęstsza od standardowego, pszennego ciasta naleśnikowego.

Wyrabiamy małe placuszki i smażymy na oleju kokosowym. Enjoy!

Koniecznie podzielcie się wrażeniami!