Dzisiaj przedstawiam Wam wegańską panna cottę, która skradła moje serce. Pyszna, kremowa konsystencja na bazie mleka kokosowego z nutką wanilii. Zdrowy, pyszny i szybki do zrobienia deser.

Sami spróbujcie!

Składniki (2 porcje):

  • puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • laska wanilii
  • konfitura lub ulubione owoce
  • opcjonalnie: nasiona chia (1 łyżka)

Mleko kokosowe intensywnie mieszam, aby była zachowana jednolita konsystencja. 3/4 objętości podgrzewam w rondelku, dodaję ksylitol. Kiedy zacznie się gotować wsypuję agar i mieszam zostawiając całość na małym ogniu.

*Można opcjonalnie dodać nasiona chia, chociaż mi osobiście bardziej smakowała opcja bez.

Do pozostałej części mleka (ok. 1/4 objętości) dodaję mąki ziemniaczanej, intensywnie mieszam, aby nie było grudek. Wlewam całość do gotującej się masy w rondelku.

Wylewam do małych, okrągłych miseczek i odstawiam do ostudzenia. Następnie chłodzę w lodówce min. 2 godziny, aby nasz deser odpowiednio stężał.

Wyjmuję panna cottę z miseczek na talerz i przyozdabiam musem/owocami/sokiem. Gotowe!

Dajcie znać, w jakim tempie u Was znika z talerza. 🙂