Dzisiaj przedstawiam Wam wegańską panna cottę, która skradła moje serce. Pyszna, kremowa konsystencja na bazie mleka kokosowego z nutką wanilii. Zdrowy, pyszny i szybki do zrobienia deser.
Sami spróbujcie!
Składniki (2 porcje):
- puszka mleka kokosowego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki agaru
- 2 łyżeczki ksylitolu
- laska wanilii
- konfitura lub ulubione owoce
- opcjonalnie: nasiona chia (1 łyżka)
Mleko kokosowe intensywnie mieszam, aby była zachowana jednolita konsystencja. 3/4 objętości podgrzewam w rondelku, dodaję ksylitol. Kiedy zacznie się gotować wsypuję agar i mieszam zostawiając całość na małym ogniu.
*Można opcjonalnie dodać nasiona chia, chociaż mi osobiście bardziej smakowała opcja bez.
Do pozostałej części mleka (ok. 1/4 objętości) dodaję mąki ziemniaczanej, intensywnie mieszam, aby nie było grudek. Wlewam całość do gotującej się masy w rondelku.
Wylewam do małych, okrągłych miseczek i odstawiam do ostudzenia. Następnie chłodzę w lodówce min. 2 godziny, aby nasz deser odpowiednio stężał.
Wyjmuję panna cottę z miseczek na talerz i przyozdabiam musem/owocami/sokiem. Gotowe!
Dajcie znać, w jakim tempie u Was znika z talerza. 🙂