Dzisiaj przepis na szybkie, proste i pożywne śniadanie. Przedstawiam Wam siemiankę, czyli kaszę lnianą w roli głównej. Ciekawa alternatywa dla klasycznej owsianki i naszych kubków smakowych, które z pewnością rozsmakują się w tej nowej kompozycji
Składniki:
- 2 łyżeczki kaszki lnianej
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowo-ryżowe)
- łyżka orzechów- dowolne (włoskie, laskowe, pekan, migdały)
- łyżka nasion konopi indyjskich (HEMP)
- łyżka jagód goji
- łyżka wiórków kokosowych
- kilka plastrów suszonego banana bez cukru
- łyżeczka nasion chia
- świeże owoce: u mnie jagody- zawsze najlepiej korzystać z sezonowych dobrodziejstw 😉
Kaszkę lnianą wraz z mlekiem umieścić w rondelku i gotować na średnim ogniu aż do uzyskania gorącej zawiesiny. Całość przełożyć do miseczki i dodać pozostałe składniki. GOTOWE !
Takie śniadanie to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. Jest bogatym źródłem białka, kwasów omega-3 i błonnika pokarmowego. Składniki te dbają o to, aby nasza przyjazna flora jelitowa namnażała się jak trzeba (flora jelitowa nasz drugi mózg- więcej tutaj) i żeby w naszych wszystkich komórkach ciała panował ład i skład. 😉
Ciekawostka: kaszkę lnianą można także stosować jako wegańskie i bezglutenowe “jajko”- w kontakcie z gorącą wodą tworzy kleik ułatwiający wyrabianie ciasta 😉 Spróbujcie do wypieków !
Smacznego! Niech moc będzie z Wami! 😉