Dzisiaj przepis na szybkie, proste i pożywne śniadanie. Przedstawiam Wam siemiankę, czyli kaszę lnianą w roli głównej. Ciekawa alternatywa dla klasycznej owsianki i naszych kubków smakowych, które z pewnością rozsmakują się w tej nowej kompozycji

Składniki:

  • 2 łyżeczki kaszki lnianej
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowo-ryżowe)
  • łyżka orzechów- dowolne (włoskie, laskowe, pekan, migdały)
  • łyżka nasion konopi indyjskich (HEMP)
  • łyżka jagód goji
  • łyżka wiórków kokosowych
  • kilka plastrów suszonego banana bez cukru
  • łyżeczka nasion chia
  • świeże owoce: u mnie jagody- zawsze najlepiej korzystać z sezonowych dobrodziejstw 😉

Kaszkę lnianą wraz z mlekiem umieścić w rondelku i gotować na średnim ogniu aż do uzyskania gorącej zawiesiny. Całość przełożyć do miseczki i dodać pozostałe składniki. GOTOWE !

Takie śniadanie to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. Jest bogatym źródłem białka, kwasów omega-3 i błonnika pokarmowego. Składniki te dbają o to, aby nasza przyjazna flora jelitowa namnażała się jak trzeba (flora jelitowa nasz drugi mózg- więcej tutaj) i żeby w naszych wszystkich komórkach ciała panował ład i skład. 😉

Ciekawostka: kaszkę lnianą można także stosować jako wegańskie i bezglutenowe “jajko”- w kontakcie z gorącą wodą tworzy kleik ułatwiający wyrabianie ciasta 😉 Spróbujcie do wypieków !

Smacznego! Niech moc będzie z Wami! 😉