W ostatnich latach rynek zalała fala naturalnych i niezwykle bogatych odżywczo pokarmów nazywanych „superfoods”. Jest to żywność charakteryzująca się dużą gęstością odżywczą w stosunkowo małej objętości tego pokarmu, a więc wysoką koncentracją składników tj. białko, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe i antyoksydanty.

Na miano „superbohatera” zasługuje m.in chlorella ze względu na szereg fenomenalnych właściwości, jakie posiada.

Chlorella to jednokomórkowa, słodkowodna mikroalga charakteryzująca się najwyższą zawartością chlorofilu w królestwie roślin. Między innymi ze względu na obecność tego pigmentu została rozsławiona na cały świat i używana przez miliony ludzi jako składnik codziennej diety.  Ponadto jest bogata w witaminy, minerały, białko roślinne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Najczęściej stosowana jako odtruwacz organizmu z toksyn, pomaga w utracie nadwyżkowych kilogramów, regeneruje, łagodzi stany zapalne i wspomaga układ odpornościowy. Ale po kolei.

Odżywka dla ciała i…. duszy?

Możecie wierzyć lub nie, ale chlorella jest bardziej bogata w białko niż wołowina, drób czy ryby- zawiera w 60% łatwostrawne proteiny. Świetna wiadomość przede wszystkim dla wegetarian. Zawiera także wysokie stężenie kwasów Omega-3 (w postaci kwasu alfa-linolenowego), które zapobiegają odkładaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach. Ponadto alga dostarcza znacznych ilości żelaza, witaminy C, witaminy E i oczywiście zielonego pigmentu- chlorofilu. Badanie australijskie z 2015 roku oceniło, że chlorella redukuje stany depresyjne i lękowe.

Detoksykacja i anty-kac 

Przeprowadzone badania kliniczne wskazują, że spożywanie chlorelli zwiększa wydalanie z organizmu metali ciężkich: kadmu, ołowiu czy uranu. Ponadto uczestniczy w usuwaniu alkoholu z wątroby, pestycydów, herbicydów oraz PCB. Wpływa bezpośrednio na oczyszczanie wątroby. W związku z wszechobecnym smogiem (zwłaszcza w dużych, przemysłowych miastach) chlorella także spełni rolę odtruwacza z zanieczyszczeń powietrza. Świetnie zatem sprawdzi się w bieżących porządkach w naszym organizmie- choćby eliminacji toksyn środowiskowych i konserwantów z żywności wysokoprzetworzonej, na których ekspozycję jesteśmy wystawieni każdego dnia. Detoksykacja powinna trwać od 3 do 6 miesięcy w zależności od przyjmowanej dawki.

W Japonii udowodniono także wpływ chlorelli na kaca– przyjęcie jednorazowe 4-6 gram przed spożyciem alkoholu zapobiega kacowi (w 96% przypadków!! ). Myślę, że to jeden z tych bardziej przekonujących argumentów do poddania się próbie jej działania.  🙂

Wsparcie układu odpornościowego

Chlorella wpływa na poprawę odporności poprzez regenerację białych krwinek w organizmie. Dzięki temu wspomaga organizm w walce z patogenami (wirusy, bakterie) i zwiększa na nie odporność, poprawia wydolność organizmu po przebytej infekcji czy nawet chemio- i radioterapii.

Jako, że 70% odporności znajduje się w jelitach warto też zaznaczyć wyraźny wpływ chlorelli na działanie przewodu pokarmowego. Przyspiesza namnażanie przyjaznej flory bakteryjnej, która zaangażowana jest w modulowanie pracy układu immunologicznego. Wpływa szczególnie na intensywny przyrost bakterii z rodzaju Lactobacillus. Uwalnia od chronicznych zaparć i wzdęć nie uzależniając pracy jelit od siebie (jak przy większości stosowanych leków przeczyszczających). Ponadto poprawia procesy trawienne i zwiększa asymilację składników odżywczych z pokarmów, które zjadamy. Stosuje się ją wspomagająco w procesie odchudzania.

Efekt anti-age

Proces starzenia się organizmu wiązany jest przez badaczy ze spadkiem materiału RNA/DNA w ludzkich komórkach. Dostarczając go z dietą zapewniamy budulec do odtwarzania i naprawy RNA/DNA w naszych komórkach, a tym samym przywrócenie witalności, energii i młodzieńczego wyglądu. Badania przeprowadzone w Japonii potwierdziły, że to właśnie chlorella jest najbogatszym źródłem RNA wśród pokarmów. Frakcje te można znaleźć także w sardynkach (aczkolwiek 20 razy mniej niż w chlorelli), a także w  pierzdze i mleczku pszczelim.

Jak dawkować?

Dawka zwykle stosowana- profilaktyczna- dla chlorelli to 2-3 gramy (1 łyżeczka) dobowo dla osoby dorosłej, są też wersje w tabletkach. Dawkowanie zwiększa się do 5-7 gram w przypadku oczyszczania z toksyn i metali ciężkich. Postać tabletki może być wersją przyjemniejszą od proszku ze względu na bardzo specyficzny zapach chlorelli (dla niektórych jest zbyt “śmierdząca”).

Warto też zwrócić uwagę na informację na opakowaniu dotyczącą przerwanej ściany komórkowej chlorelli- przerwanie jej ciągłości czyni ją lepiej strawną.

Chlorella do codziennych koktajli? Jestem na tak. Dodaję ją do swoich owocowo-warzywnych shake’ów (około 1 łyżeczki na 1,5 litra płynu- nie wyczuwa się wtedy jej zapachu). Z pewnością możemy na tym wiele zyskać. Organizm oczyszczony świetnie trawi i przyswaja składniki pokarmowe, jest w pełni odżywiony, sprawny, z wigorem i energią, a także uzbrojony do walki z czyhającymi patogenami czy innymi, poważniejszymi schorzeniami.

Do dzieła ! 😉


Opracowano na podstawie:
  1. David Wolfe “Superżywność. Jedzenie I medycyna przyszłości”; 2009, s.259-265
  2. William H. Lee, R.Ph.D. and Michael Rosenbaum, M.D.; Chlorella The sun-powered supernutrient and its beneficial properties.
  3. Panahi Y, Badeli R, Karami GR, Badeli Z, Sahebkar A. A randomized controlled trial of  6-week Chlorella vulgaris supplementation in patients with major depressive disorder. Complement Ther Med. 2015 Aug;23(4):598-602. doi: 10.1016/j.ctim.2015.06.010.