Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne, pożywne i całkiem zdrowe ciacho, które na stałe wpisało się w poczet moich ulubionych słodkości.
Legalna, czekoladowa rozpusta. 😉

Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 banan bardzo dojrzały
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 1-2 łyżki erhtrytolu/ ksylitolu/cukru
- 2 jajka
- 4-5 daktyli
- 1-2 łyżki pokruszonych orzechów
- polewa czekoladowa: pół tabliczki gorzkiej czekolady + odrobinę tłuszczu (np. olej kokosowy)
Sposób przygotowania:
- Daktyle należy sparzyć wrzątkiem i odstawić na 15 minut, aby zmiękły.
- Wszystkie składniki (poza orzechami) miksujemy blenderem na gładką masę.
- Kroimy orzechy w drobne kawałki i dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy łyżką.
- Całość przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Masło klarowane umieszczamy w rondelku i topimy. Dodajemy gorzką czekoladę, mieszamy.
- Polewamy ciasto polewą, po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
Najlepiej smakuje schłodzone. Smacznego !
