Dziś przedstawiam Wam pyszne ciasto w wersji bez cukru, mąki i mleka. Ciasto pyszne i szybkie w wykonaniu. Zainspirowana dawno temu przez autorkę bloga BezOkruszka.pl przepadłam. Ciasto na stałe wpisało się w poczet moich ulubionych słodkości.

Legalna, czekoladowa rozpusta. 😉

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 banan bardzo dojrzały
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 4 daktyle
  • po 1 łyżce migdałów, orzechów laskowych, nerkowców (dowolnie)
  • polewa czekoladowa: pół tabliczki gorzkiej czekolady (ja używam czekolady Lindt 70%) + 1 łyżka masła klarowanego.

 

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle należy sparzyć wrzątkiem i odstawić na 15 minut, aby zmiękły.
  2. Wszystkie składniki (poza orzechami) miksujemy blenderem na gładką masę.
  3. Kroimy orzechy w drobne kawałki i dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy łyżką.
  4. Całość przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
  5. Masło klarowane umieszczamy w rondelku i topimy. Dodajemy gorzką czekoladę, mieszamy.
  6. Polewamy ciasto polewą, po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.

Najlepiej smakuje schłodzone. Smacznego !