Dzisiaj przepis na chleb bananowy. Idealny na drugie śniadanie lub jako przekąska okołotreningowa. 😉

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jaja
  • 120 g oleju kokosowego
  • 120 g mąki (80 g ryżowej+ 40 g ziemniaczanej)
  • 10 większych daktyli
  • 30 g ksylitolu (można dodać więcej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Następnie zmiksować na gładko.
  2. Olej kokosowy zmiksować z ksylitolem, dodać jaja i wymieszać.
  3. Banany rozgnieść widelcem. Dodać do miski z olejem kokosowym. Dodać zmiksowane daktyle. Dodać ziarna wanilii. Wymieszać całość.
  4. W osobnej misce łączymy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie wsypujemy do “mokrych” składników. Mieszamy.
  5. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 45 minut.

Chlebek świetnie smakuje z olejem kokosowym lub na “sucho”.

Smacznego!