Dzisiaj przepis na chleb bananowy. Idealny na drugie śniadanie lub jako przekąska okołotreningowa. 😉
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jaja
- 120 g oleju kokosowego
- 120 g mąki (80 g ryżowej+ 40 g ziemniaczanej)
- 10 większych daktyli
- 30 g ksylitolu (można dodać więcej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Następnie zmiksować na gładko.
- Olej kokosowy zmiksować z ksylitolem, dodać jaja i wymieszać.
- Banany rozgnieść widelcem. Dodać do miski z olejem kokosowym. Dodać zmiksowane daktyle. Dodać ziarna wanilii. Wymieszać całość.
- W osobnej misce łączymy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie wsypujemy do “mokrych” składników. Mieszamy.
- Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 45 minut.
Chlebek świetnie smakuje z olejem kokosowym lub na “sucho”.
Smacznego!