Podróże to dla każdego z nas czas relaksu, luzu, odcięcia od codzienności, a także nowych przygód. Jednak dość częstym problemem w podróży są uporczywe zaparcia, które zaburzają dobre samopoczucie i efektywny wypoczynek. Jak w krótkim czasie poradzić sobie z tym problemem?
Podpowiedzi poniżej.
Źródło: https://elperiodicovenezolano.com/causas-y-tratamiento-para-la-acidez-estomacal/
Przyczyny zaparć
Przyczyny zaparć mogą być różne. Te chroniczne związane są zazwyczaj ze źle prowadzoną dietą (ubogą w błonnik i probiotyki), słabym nawodnieniem czy permanentnym stresem. W podróży problem ten najczęściej związany jest ze zmianą kuchni, a w związku z tym flory jelitowej, brakiem komfortu związanego z “obcą toaletą” czy małą podażą płynów.
Badania wskazują, że osoby z zaparciami mają zdecydowanie inny profil bakterii jelitowych od osób zdrowych. Mianowicie u osób takich odnotowano spadek Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacteroides spp. z równoległym wzrostem bakterii potencjalnie patogennych (Pseudomonas aeruginosa, Campylobacter jejuni). W praktyce oznacza to, że u takich osób brakuje bakterii korzystnie oddziałujących na nasz organizm, a zaczyna namnażać się flora niekorzystna. Zmiany takie mogą powodować zaburzenie ruchliwości (perystaltyki) jelit, funkcji wydzielniczych oraz zmianę odczynu pH jelit. Wszystko to prowadzi do rozwoju zaparć, a tym samym zalegania złogów pokarmowych i toksyn w jelitach.
Co spakować do apteczki?
W trakcie wyjazdu w nieznane (lub znane) spakuj koniecznie DOBRY PROBIOTYK. Dawkuj go codziennie na czczo, aby zapobiegać zaparciom, a także zmniejszać ryzyko wystąpienia “biegunek podróżnych”. Nie czekaj aż problem się pojawi- zapobiegaj.
Dobry probiotyk, czyli jaki?
CECHY DOBREGO PROBIOTYKU:
- odporny na działanie soku żołądkowego, trzustkowego i żółci- dzięki temu dotrze do miejsca docelowego
- przebadany- im więcej badań klinicznych, tym lepiej
- nazwa szczepów bakteryjnych- nie wystarczy napisać LACTOBACILLUS, bo to nazwa rodzaju bakterii. Prawidłową będzie np. Lactobacillus (rodzaj) plantarum (gatunek) 299v (szczep). Działanie probiotyku jest szczepozależne, a więc tylko podanie pełnej nazwy gwarantuje nam wysoką jakość zawartego w preparacie przebadanego szczepu.
- mający zdolność do ograniczania rozrostu patogenów
- mający zdolność do adhezji (przylegania) do śluzówek jelit- dzięki temu mogą kolonizować przewód pokarmowy
Z praktyki i mojego doświadczenia najlepsze opinie wystawiłabym dosłownie kilku produktom: Lactibiane, Bactoflor, Vivomixx czy z naszych polskich Osłonka Gastro oraz linia Sanprobi . To jedne z najlepszych na rynku produktów probiotycznych- różnią się ceną ze względu na zawartą dawkę probiotyków. Nie dajcie się zwieść- dobry probiotyk musi kosztować i nie dajcie sobie wmówić, że zamiennik kosztujący 10 zł to “praktycznie to samo”.
Przykładowy polski probiotyk wysokiej jakości w bardzo korzystnej cenie:
Co zmienić w codziennym życiu?
Dla tych, u których to codzienny problem pierwszą podstawową kwestią jest BŁONNIK. Niby oczywiste, ale u większości brakuje go w diecie. Dzięki jego obecności nasze jelita będą pracować prawidłowo i wydolnie. Przyspieszymy pasaż treści jelitowej i poprawimy objętość mas kałowych. Błonnik ma także właściwości prebiotyczne- prebiotyki to prowiant dla bakterii jelitowych, aby te mogły się efektywnie namnażać. Poza tym na drodze fermentacji mikroflora produkuje krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (np. octowy, masłowy), które dbają o dobrą kondycję komórek jelita. Im bardziej nasza dieta będzie prebiotyczna, tym skuteczniej pozbędziemy się problemów związanych z zaparciami.
GŁÓWNE źródła błonnika prebiotycznego w diecie:
- cebula
- szparagi
- czosnek
- por
- korzeń mniszka
- topinambur
- otręby
- zielone banany (niedojrzałe)
- skoncentrowane źródła prebiotyków w suplementach (np. powyższy)
Poza tym jedzmy kiszonki, suszone śliwki, pijmy sok z buraka. Pamiętajmy także o właściwym nawodnieniu. Odpowiednia podaż płynów gwarantuje zwiększenie objętości mas kałowych i przyspieszenie pasażu jelit. Powinniśmy zadbać o przyjęcie 1,5-2 litrów wody dziennie. Często problem zaparć wynika ze zbyt małej objętości wypijanej wody.
Dodatkowo polecam wypijanie na czczo szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny. Zwiększamy wydzielanie soków trawiennych, przyspieszamy trawienie i napędzamy nasz przewód pokarmowy od rana.
Pamiętajcie, że probiotyk i prebiotyk to nie to samo. PRObiotyk to bakterie, PREbiotyk to pożywka. Aby uzyskać najbardziej wymierne efekty łączcie jedno z drugim.
Podsumowanie
Najważniejsze w podróży to zapobiegać niespodziewanym sytuacjom. Probiotyki powinny towarzyszyć nam przy każdym wyjeździe i być włączane od pierwszego dnia naszego wypadu (albo i kilka dni przed planowaną podróżą). Do tego duże ilości wody i problem z głowy.
Jeżeli problem jest chroniczny, a zaparcia to Twoje codzienne zmartwienie należy przyjrzeć się sprawie bardziej wnikliwie- zmienić nawyki żywieniowe na lepsze- zwiększyć udział prebiotyków i błonnika ( w tym prebiotyków) w diecie oraz zadbać o odpowiednie nawodnienie i regularny ruch.
Jakie są Wasze sposoby na udaną podróż bez niespodzianek?
Opracowano na podstawie:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4951383/
-
https://joyday.info/wp-content/uploads/2014/11/Zaparcia-ciężar-w-jelitach.pdf
-
Natasza Staniak, Kiedy i jak stosować probiotyki Sanprobi- przewodnik praktyczny; Od teorii do praktyki; Biuletyn Zachodniopomorskiej Okręgowej Izby Aptekarskiej w Szczecinie; nr 96; marzec 2017r.