Dzisiaj przepis na PRZEPYSZNE spaghetti w wersji roślinnej.
Koniecznie skosztujcie, niebo w gębie!
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy (mix zielonej i czerwonej)
- 1/2 cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mała marchew
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 szklanka wody
- 3 łyżeczki koncentratu
- łyżka masła klarowanego
- przyprawy: sólo, pieprz, kurkuma, ostra papryka, tabasco, zioła prowansalskie (tyle, ile lubicie)
- makaron: kukurydziany/orkiszowy/gryczany/z groszku/pełnoziarnisty DOWOLNIE 😉
W garnku na maśle klarowanym musimy zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodać startą marchewkę, wsypać soczewicę i dodać przyprawy. Podsmażyć przez chwilę, a następnie dodać wody i poddusić ok. 5 minut.
Dodajemy passatę oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy przez 25-30 minut do uzyskania odpowiedniej miękkości soczewicy. Jeżeli zależy nam na bardziej leistym sosie możemy zwiększyć ilość passaty lub wody (opcjonalnie).
Ugotować makaron al dente i podać razem z powyższym sosem. Można posypać parmezanem lub zetrzeć orzechy arachidowe/nerkowce i potraktować jako posypkę. 😉
Sos doskonale komponuje się także z kaszą bulgur. Dla tych, którzy pozwalają sobie od czasu do czasu na gluten jest to czyn warty grzechu. 😉 POLECAM!