Dzisiaj przepis na PRZEPYSZNE spaghetti w wersji roślinnej.

Koniecznie skosztujcie, niebo w gębie!

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy (mix zielonej i czerwonej)
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchew
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki koncentratu
  • łyżka masła klarowanego
  • przyprawy: sólo, pieprz, kurkuma, ostra papryka, tabasco, zioła prowansalskie (tyle, ile lubicie)
  • makaron: kukurydziany/orkiszowy/gryczany/z groszku/pełnoziarnisty DOWOLNIE 😉

W garnku na maśle klarowanym musimy zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodać startą marchewkę, wsypać soczewicę i dodać przyprawy. Podsmażyć przez chwilę, a następnie dodać wody i poddusić ok. 5 minut.

Dodajemy passatę oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy przez 25-30 minut do uzyskania odpowiedniej miękkości soczewicy. Jeżeli zależy nam na bardziej leistym sosie możemy zwiększyć ilość passaty lub wody (opcjonalnie).

Ugotować makaron al dente i podać razem z powyższym sosem. Można posypać parmezanem lub zetrzeć orzechy arachidowe/nerkowce i potraktować jako posypkę. 😉

Sos doskonale komponuje się także z kaszą bulgur. Dla tych, którzy pozwalają sobie od czasu do czasu na gluten jest to czyn warty grzechu. 😉 POLECAM!