Do moich ulubionych śniadań bezsprzecznie należy owsianka w różnych odsłonach.

Tym razem w wersji letniej- jak zresztą widać na zdjęciu królują owoce sezonowe. 😉

Czas przygotowania to dosłownie kilka minut- a daje energię i sytość na długi czas. O obłędnym smaku nie wspominając…

Składniki: (1 porcja)

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych instant!)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ryżowo-kokosowe, orzechowe, migdałowe)
  • 1 łyżka orzechów (dowolnie: laskowe/włoskie/makadamia)
  • 1 łyżka superfoodsów- goji, nasiona hemp, chia
  • kilka plastrów suszonego banana niesłodzonego
  • owoce sezonowe: truskawki, morele, borówki amerykańskie

W rondelku umieszczam mleko roślinne i płatki owsiane, gotuję na słabym ogniu przez kilka minut. Nakładam do miseczki i dodaję pozostałe składniki. Gotowe!

Przy problemach trawiennych warto dzień przed (wieczorem) namoczyć orzechy w wodzie i zostawić je na noc- będą lepiej strawne. Próbowałam również owsianki na wodzie z niewielkim dodatkiem mleka roślinnego- równie pyszne, a mniej kaloryczne. Prawdziwa kopalnia antyoksydantów! Podaj dalej 😉

A Wy z czym jadacie owsiankę? Czekam na Wasze komentarze.