Do moich ulubionych śniadań bezsprzecznie należy owsianka w różnych odsłonach.
Tym razem w wersji letniej- jak zresztą widać na zdjęciu królują owoce sezonowe. 😉
Czas przygotowania to dosłownie kilka minut- a daje energię i sytość na długi czas. O obłędnym smaku nie wspominając…
Składniki: (1 porcja)
- 4 łyżki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych instant!)
- 1 szklanka mleka roślinnego (ryżowo-kokosowe, orzechowe, migdałowe)
- 1 łyżka orzechów (dowolnie: laskowe/włoskie/makadamia)
- 1 łyżka superfoodsów- goji, nasiona hemp, chia
- kilka plastrów suszonego banana niesłodzonego
- owoce sezonowe: truskawki, morele, borówki amerykańskie
W rondelku umieszczam mleko roślinne i płatki owsiane, gotuję na słabym ogniu przez kilka minut. Nakładam do miseczki i dodaję pozostałe składniki. Gotowe!
Przy problemach trawiennych warto dzień przed (wieczorem) namoczyć orzechy w wodzie i zostawić je na noc- będą lepiej strawne. Próbowałam również owsianki na wodzie z niewielkim dodatkiem mleka roślinnego- równie pyszne, a mniej kaloryczne. Prawdziwa kopalnia antyoksydantów! Podaj dalej 😉
A Wy z czym jadacie owsiankę? Czekam na Wasze komentarze.