Dzisiaj podaję Wam przepis na bardzo szybki budyń na bazie mleka kokosowego. Zdrowy, odżywczy i bardzo syty deser dla całej rodziny (nawet tych najmłodszych). Całość zajmie Wam maksymalnie 10 minut.


Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego (puszka)
  • 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ksylitolu/cukru kokosowego/cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
  • ulubione owoce lub konfitura/sok owocowy

 

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe (3/4 objętości) z dodatkiem tłuszczu kokosowego i cukru. Czekamy aż całość się zagotuje.

Tymczasem do pozostałej części mleka kokosowego dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz żółtka. Intensywnie mieszamy, aby powstała jednorodna masa bez grudek. Do zagotowanego mleka w rondelku wlewamy naszą mieszankę i całość mieszamy. Gotujemy ok. 3 minut do zgęstnienia.

Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi owocami. Bez dodatku kakao też smakuje wyśmienicie. Pyyyycha!

Osobiście pomijam dodatek cukru, kiedy robię budyń dla mojego rocznego syna. Dodaję starte jabłko, gruszkę albo zmiksowane, świeże owoce dla osłody. Deser znika w oka mgnieniu. 😉