Sezon na świeże owoce i warzywa w pełni. Zachęcam więc do ładowania się antyoksydantami. Dziś koktajl na drugie śniadanie lub podwieczorek z wykorzystaniem dobrodziejstw Pani Wiosny.
Przedstawiam Wam zielony koktajl z jarmużem w roli głównej, który ze względu na swoje dobroczynne właściwości zasługuje na miano superfood’sa. Jarmuż to doskonałe źródło sulforafanu i indolo-3-karbinolu- substancji, które korzystnie wpływają na zahamowanie procesów nowotworzenia i wspomagają detoks organizmu. Związki te obecne są także w brokułach, ich kiełkach i kalafiorze- najwyższą przyswajalność zapewnimy sobie z surowych warzyw.
Więcej argumentów? Jarmuż jest bogaty w witaminę K, C i wapń. Zawiera wysoką koncentrację żelaza i witamin z grupy B, w tym aktywną postać kwasu foliowego (folian). Często stosowany jest jako wspomagacz w zwalczaniu anemii.
Dodawajcie zatem te niepozorne zielone listki do swojej domowej produkcji koktajli. Zachęcam ! 🙂
Składniki:
(1 porcja)
- garść świeżego jarmużu
- łyżka stołowa białka konopnego
- garść truskawek
- 1/2 banana
- 1/2 małego jabłka
- 1 nektarynka
- 2-3 łyżki 100% soku z pokrzywy*
Wszystko zblendować. Rozcieńczyć wodą lub innym płynem do uzyskania pożądanej konsystencji.
*Zamiast soku z pokrzywy można użyć zwykłej wody. Sok z pokrzywy wspomaga oczyszczanie organizmu i dostarcza niezłej porcji żelaza.
Smacznego!