Dzisiaj przepis na chleb gryczany z nutką miodu i macy. Maca- peruwiański superfood- poza dużą wartością odżywczą dodaje tutaj także walorów smakowych.

Na śniadanie, na wynos, do sałatek, powideł, musu kokosowego- pasuje zarówno do wersji wytrawnej, jak i na słodko. 😉

Chleb gryczany

Potrzebujecie:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 3 łyżki babki płesznik
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1-2 łyżeczki korzenia MACA (u mnie czarna peruwiańska)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki (poza wodą, miodem i oliwą) umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre i całość mieszamy łyżką. Masa powinna być gęstsza od naleśnikowej, ale nadal półpłynna.

Keksówkę należy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę chlebową i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

              Będzie pieczone? 😉

chleb gryczany pytanie

               Dajcie znać, jak Wam poszło!