Dzisiaj przepis na chleb gryczany z nutką miodu i macy. Maca- peruwiański superfood- poza dużą wartością odżywczą dodaje tutaj także walorów smakowych.
Na śniadanie, na wynos, do sałatek, powideł, musu kokosowego- pasuje zarówno do wersji wytrawnej, jak i na słodko. 😉
Potrzebujecie:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 3 łyżki babki płesznik
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1-2 łyżeczki korzenia MACA (u mnie czarna peruwiańska)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki (poza wodą, miodem i oliwą) umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre i całość mieszamy łyżką. Masa powinna być gęstsza od naleśnikowej, ale nadal półpłynna.
Keksówkę należy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę chlebową i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Będzie pieczone? 😉
Dajcie znać, jak Wam poszło!
Dla mnie zaangażowanie autora jest bardzo pomocne.Dziękuję za wartościowe informacje.Naprawdę polecem znajomym plusik.